Прва страна Местo Регистрација учесника Спонзори и донатори Друштвени програм Опште информације Линкови Контакти
http://www.a-hotel-izvor.com/pub/article/mapa-srbije.png

Аранђеловац је град на 44.31° северне, 20.57° источне географске ширине тј. дужине. Налази се испод планина Букуље и Венчаца на око 255 метара надморске висине, а на 75 км од Београда. Буковичка Бања је у граду. Град припада Шумадијском округу чији је административни центар Крахујевац. По последњем попису има 24,580 становника а са околином 46,079.

Већина градске територије је припадала селу Врбица, које је данас предграђе Аранђеловца. Пошто је кнез Милош Обреновић често боравио у Буковичкој бањи, он је одлучио да изгради цркву у Врбица 1858. године (једна од његових ''цркви покајаница''), а посвећена је Светом Архангелу Гаврилу. Заједницу која окружује цркву је тада прогласио за град Аранђеловац (Град Архангела (Анђела) и додао им велике дијелове територије села Врбица и Буковик.

Аранђеловац је познат по изворима минералне воде, које су често посећује Доситеј Обрадовић, лидер српског просветитељства. На лични захтев књаза Милоша Обреновића, ова Буковичка вода је транспортована и коришћена у његовој кући. Флаширање минералне воде за комерцијалну употребу почело је почетком 20. века, а у деценијама које су дошле добила је највише међународне оцене за квалитет. Такође, прелепи парк Аранђеловачке Бање дели популарност Аранђеловачком минералном водом. Парк обухвата површину од 21,5 хектара са сталном поставком мермерних фигура најзначајнијих домаћих (еx-Југославије) и страних аутора, има и 30-годишњу традицију фестивала Мермер и звуци. Сви догађаји одвијају се на летњој сцени у отвореном парку, или у Сали Кнежева, у Старм здању хотела. Овај 150 година стари хотел се налази у самом парку, и његова првобитна намена била је да послужи као летња резиденција династије Обреновић. Павиљон кнеза Милоша и неколико извора минералних вода се такође налазе у парку. Минерална вода се користи у Бањи, заједно са глином са локалног подручја у лечењу болести гастроинтестиналног тракта и хепатобилијарних органа, респираторног тракта и локомоторнних органа. Застава -носилац туризма у граду, луксузни хотел и спа центар Извор се налази поред парка. Поред смештаја за своје госте, хотел нуди конгресне и wеллнесс услуге.

Општина Аранђеловац је подручје које има и историјски значај. Први српски устанак против Турака 1804. почео је у селу Орашац (6 км од града). Комплекс у Маричевића јаруги у Орашцу памти локације где је побуна почела. 15. фебруар, дан устанка, се слави као дан када је модерна српска држава основана.

10 км од Аранђеловца је акумулационо језеро Гараши, које снабдева град водом. Језеро обухвата 65 хектара, а дубина воде је на 22 метара, она је богата рибом и то је омиљена риболовачка локација. Аранђеловачки Музеј има сталну поставку разних предмета из неолита нађених у Рисовачкој пећини, која се налази на самом улазу у град.

 

Информације

Научни део

Архива

УДРУЖЕЊЕ ЗА ФИЗИКАЛНУ МЕДИЦИНУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ СРБИЈЕ