Prva strana Mesto Registracija učesnika Sponzori i donatori Društveni program Opšte informacije Linkovi Kontakti

http://www.a-hotel-izvor.com/pub/article/mapa-srbije.pngAranđelovac je grad na 44.31° severne, 20.57° istočne geografske  širine tj. dužine. Nalazi se ispod planina Bukulje i Venčaca na oko 255 metara nadmorske visine, a na 75 km od Beograda. Bukovička Banja je u gradu. Grad pripada Šumadijskom okrugu čiji je administrativni centar Krahujevac. Po poslednjem popisu ima 24,580 stanovnika a sa okolinom  46,079.

Većina gradske teritorije je pripadala selu Vrbica, koje je danas predgrađe Aranđelovca. Pošto je  knez Miloš Obrenović često boravio u Bukovičkoj banji, on je odlučio da izgradi crkvu u Vrbica 1858. godine (jedna od njegovih ‘’crkvi pokajanica’’), a posvećena je Svetom Arhangelu Gavrilu. Zajednicu koja okružuje crkvu je tada proglasio za grad Aranđelovac (Grad Arhangela (Anđela) i dodao im velike dijelove teritorije sela Vrbica i Bukovik.

Aranđelovac je poznat po izvorima mineralne vode, koje su često posećuje Dositej Obradović, lider srpskog prosvetiteljstva. Na lični zahtev knjaza Miloša Obrenovića, ova Bukovička voda je transportovana i korišćena u njegovoj kući. Flaširanje mineralne vode za komercijalnu upotrebu počelo je početkom 20. veka, a u decenijama koje su došle dobila je najviše međunarodne ocene za kvalitet. Takođe, prelepi park Aranđelovačke Banje deli popularnost Aranđelovačkom mineralnom vodom. Park obuhvata površinu od 21,5 hektara sa stalnom postavkom mermernih figura najznačajnijih domaćih (ex-Jugoslavije) i stranih autora, ima i 30-godišnju tradiciju festivala Mermer i zvuci. Svi događaji odvijaju se na letnjoj sceni u otvorenom parku, ili u Sali Kneževa, u Starm zdanju hotela. Ovaj 150 godina stari hotel se nalazi u samom parku, i njegova prvobitna namena bila je da posluži kao letnja rezidencija dinastije Obrenović. Paviljon kneza Miloša i nekoliko izvora mineralnih voda se takođe nalaze u parku. Mineralna voda se koristi u Banji, zajedno sa glinom sa lokalnog područja u lečenju bolesti gastrointestinalnog trakta i hepatobilijarnih organa, respiratornog trakta i lokomotornnih organa. Zastava -nosilac turizma u gradu, luksuzni hotel i spa centar Izvor se nalazi pored parka. Pored smeštaja za svoje goste, hotel nudi kongresne i wellness usluge.

Opština Aranđelovac je područje koje ima  i istorijski značaj. Prvi srpski ustanak protiv Turaka 1804. počeo je u selu Orašac (6 km od grada). Kompleks u Maričevića jarugi u Orašcu pamti lokacije gde je pobuna počela. 15. februar, dan ustanka, se slavi kao dan kada je moderna srpska država osnovana.

10 km od Aranđelovca je akumulaciono jezero Garaši, koje snabdeva grad vodom. Jezero obuhvata 65 hektara, a dubina vode je na 22 metara, ona je bogata ribom i to je omiljena ribolovačka lokacija. Aranđelovački Muzej ima stalnu postavku raznih predmeta iz neolita nađenih u Risovačkoj pećini, koja se nalazi na samom ulazu u grad.

 

Informacije

Naučni deo

Arhiva

UDRUŽENJE ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU SRBIJE