Прва страна Местo Регистрација учесника Спонзори и донатори Друштвени програм Опште информације Линкови Контакти

Златибор је планина и парк природе у Србији која се простире на површини од око 1.000 km2. Просечна надморска висина је око 1000 m, а највиши врх је Торник (1.496 m).
Златибор обухвата пределе три општине Републике Србије: Чајетину и један део општине Ужице (Креманска област) северни Златибор и један мањи део општине Нове Вароши (Муртеничка област) јужни Златибор. Административни центар Златибора је варошица Чајетина. На западу се Златибор граничи са Босном и Херцеговином, селима Мокром Гором, Семегњевом и Јабланицом.
Златибор се налази на пола пута од Београда до црногорског и дубровачког приморја. Преко њега прелазе многи значајни магистрални путеви и пруге, међу којима је и пруга Београд-Бар. Најближи већи град је Ужице.


Познато је летовалиште и зимовалиште, као и климатско лечилиште. Од давних времена познат по лековитости, помињан је и у српској штампи. Трговински гласник 1892. године извештава: „Златибор је врло здраво место. Овамо долазе рековалесценти који су наклоњени и пате од разних плућних болести. Њих упућују лекари и многима добро чини... И за потпуно здраве добро је овамо провести извесно време на чистом ваздуху, јер човек се чисто препороди и осећа се много лакше и веселије кад неко време овамо проведе.“ (Ћенић С., 2009).

Познато је летовалиште и зимовалиште, као и климатско лечилиште. Од давних времена познат по лековитости, помињан је и у српској штампи. Трговински гласник 1892. године извештава: „Златибор је врло здраво место. Овамо долазе рековалесценти који су наклоњени и пате од разних плућних болести. Њих упућују лекари и многима добро чини... И за потпуно здраве добро је овамо провести извесно време на чистом ваздуху, јер човек се чисто препороди и осећа се много лакше и веселије кад неко време овамо проведе.“ (Ћенић С., 2009).

Воде
Златибор је чувен по пијаћим водама, од којих су неке најбоље у Србији. На Златибору има и доста минералних извора. Вода са златиборских минералних извора је лековита за очна и кожна обољења, а може и да се пије, мада не би требало у великим количинама.

Клима
Златибор има субалпску климу. Најхладнији месец је јануар, са просечном температуром од око –2,5 °C, а најтоплији је август, са око 15 °C. Просечaн број сунчаних сати годишње је око 2000. Просечна годишња висина падавина на Златибору је око 880 mm. Највише падавина се излучује у мају и октобру, док је најсувљи мјесец март. Снег пада од октобра до маја и задржава се у просеку око сто дана, али се често догађа да падне и изван овог периода. Златиборска клима је повољна за лечење бронхијалне астме и других алергијских обољења.

Биљни и животињски свет
Надморска висина, велике количине падавина и велики број сунчаних сати годишње условили су на Златибору веома бујну вегетацију. Најраспрострањенији екосистем су пашњаци, на којима расте чак 120 врста најразноврснијих трава, од којих многе имају lековита својства. До 600 m надморске висине заступљене су листопадне врсте (буква, храст, бреза, липа, јасен), а на више од 600 m доминирају четинари (бели и црни бор, јела, смрча). И животињски свет је разноврстан. Златибор обилује вуковима, медведа и нема толико много, али се и на њих још понегдје може наићи, дивља свиња, лисица, зец, куна, јазавац, препелица, јаребица и веверица су на Златибору уобичајена појава, па чак и у близини насељених мјеста. Још се само на Златибору могу видети белоглави суп и орао крсташ, врсте на рубу изумирања, како несметано лете небом. Рибљи свет је такође богат: пастрмке, младице, кленови, кркуше и тд.

Туризам
За почетак организованог развоја туризма узима се 1893. година и посета краља Александра Обреновића. У почетку је најинтересантнија била Краљева Вода, место на ком је Његово Краљевско Величанство ручало. А онда је, 1905. године, на Златибор, по здравље, дошао још један краљ Србије, Петар I Карађорђевић. Након његовог боравка саграђени су и први велики објекти: хотел „Краљева вода“ - данашњи конгресни центар „Србија“ - вила „Чигота“ и пекара.
Очувана природна  средина, здрава храна и чисте воде, начин живота у коме се чувају традиционалне вредности, чине златиборска села аутентичним и привлачним за госте. Ту су и могућности за шетњу, рекреацију, организовање излета. Лов и риболов, јахање, планинарење, брање шумских плодова, лековитог биља и друге рекреативно-забавне активности у природи такође су део туристичке понуде. Скоро свако село има неки културно-историјски локалитет који се може посетити и тако сазнати нешто о прошлости.

О хотелу

Резултат слика за beograd zlatibor

Окружен предивном боровом шумом, у самом центру Златибора - налази се хотел Златибор Мона. Златибор је планински туристички центар и висинско лечилиште, надморске висине 700-1500м, у југозападној Србији, удаљена од Београда и најближег аеродрома свега 235 км.
Ентеријер хотела пажљиво је биран и креиран како би гостима, кроз спој традиционалних и модерних елемената, дрвених оплата и најфинијих тканина у топлим тоновима, дочарао потпуни планински угођај током свих годишњих доба.
Хотел Златибор Мона гостима нуди 120 пространих и топлих соба и апартмана, опремљених свим модерним садржајима неопходним за потпуни одмор и опуштање, укључујући TWC, ТВ, кабловску телевизију са преко 40 канала, сеф, мини бар, фен, телефон и бесплатну интернет конекцију.
Уз смештајне капацитете, хотел нуди мноштво опција за разоноду, забаву и оброке, попут Ресторана Перун и Вила и Лада Бара, играонице за децу Моница, као и комплетно опремљеног Wellness центра - Инспириум, који је на располагању свим гостима током њиховог боравка.
Више информација:: www.monazlatibor.com

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80
http://www.zlatibor.org.rs/
Резултат слика за beograd zlatibor

 
 

 

Информације

Научни део

Архива

УДРУЖЕЊЕ ЗА ФИЗИКАЛНУ МЕДИЦИНУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ СРБИЈЕ