Prva strana Mesto Registracija učesnika Sponzori i donatori Društveni program Opšte informacije Linkovi Kontakti

Zlatibor je planina i park prirode u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1.000 km2. Prosečna nadmorska visina je oko 1000 m, a najviši vrh je Tornik (1.496 m).
Zlatibor obuhvata predele tri opštine Republike Srbije: Čajetinu i jedan deo opštine Užice (Kremanska oblast) severni Zlatibor i jedan manji deo opštine Nove Varoši (Murtenička oblast) južni Zlatibor. Administrativni centar Zlatibora je varošica Čajetina. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Bosnom i Hercegovinom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom.
Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja. Preko njega prelaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge, među kojima je i pruga Beograd-Bar. Najbliži veći grad je Užice.
Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lečilište. Od davnih vremena poznat po lekovitosti, pominjan je i u srpskoj štampi. Trgovinski glasnik 1892. godine izveštava: „Zlatibor je vrlo zdravo mesto. Ovamo dolaze rekovalescenti koji su naklonjeni i pate od raznih plućnih bolesti. Njih upućuju lekari i mnogima dobro čini... I za potpuno zdrave dobro je ovamo provesti izvesno vreme na čistom vazduhu, jer čovek se čisto preporodi i oseća se mnogo lakše i veselije kad neko vreme ovamo provede.“ (Ćenić S., 2009).

Vode
Zlatibor je čuven po pijaćim vodama, od kojih su neke najbolje u Srbiji. Na Zlatiboru ima i dosta mineralnih izvora. Voda sa zlatiborskih mineralnih izvora je lekovita za očna i kožna oboljenja, a može i da se pije, mada ne bi trebalo u velikim količinama.

Klima
Zlatibor ima subalpsku klimu. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko –2,5 °C, a najtopliji je avgust, sa oko 15 °C. Prosečan broj sunčanih sati godišnje je oko 2000. Prosečna godišnja visina padavina na Zlatiboru je oko 880 mm. Najviše padavina se izlučuje u maju i oktobru, dok je najsuvlji mjesec mart. Sneg pada od oktobra do maja i zadržava se u proseku oko sto dana, ali se često događa da padne i izvan ovog perioda. Zlatiborska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

Biljni i životinjski svet
Nadmorska visina, velike količine padavina i veliki broj sunčanih sati godišnje uslovili su na Zlatiboru veoma bujnu vegetaciju. Najrasprostranjeniji ekosistem su pašnjaci, na kojima raste čak 120 vrsta najraznovrsnijih trava, od kojih mnoge imaju lekovita svojstva. Do 600 m nadmorske visine zastupljene su listopadne vrste (bukva, hrast, breza, lipa, jasen), a na više od 600 m dominiraju četinari (beli i crni bor, jela, smrča). I životinjski svet je raznovrstan. Oktobra 2017. godine, vlada je deo planine stavila pod zaštitu kao Park prirode Zlatibor. U parku je 1.044 vrsta biljaka. Postoji 18 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 154 vrsta ptica (42% svih ptica vrste zabeležene u Srbiji) i 38 vrsta sisara (40%). Još se samo na Zlatiboru mogu videti beloglavi sup i orao krstaš, vrste na rubu izumiranja, kako nesmetano lete nebom.

Turizam
Za početak organizovanog razvoja turizma uzima se 1893. godina i poseta kralja Aleksandra Obrenovića. U početku je najinteresantnija bila Kraljeva Voda, mesto na kom je Njegovo Kraljevsko Veličanstvo ručalo. A onda je, 1905. godine, na Zlatibor, po zdravlje, došao još jedan kralj Srbije, Petar I Karađorđević. Nakon njegovog boravka sagrađeni su i prvi veliki objekti: hotel „Kraljeva voda“ - današnji kongresni centar „Srbija“ - vila „Čigota“ i pekara.
Očuvana prirodna  sredina, zdrava hrana i čiste vode, način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste. Tu su i mogućnosti za šetnju, rekreaciju, organizovanje izleta. Lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi takođe su deo turističke ponude. Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti.

O hotelu

Резултат слика за beograd zlatibor

Okružen predivnom borovom šumom, u samom centru Zlatibora - nalazi se hotel Zlatibor Mona. Zlatibor je planinski turistički centar i visinsko lečilište, nadmorske visine 700-1500m, u jugozapadnoj Srbiji, udaljena od Beograda i najbližeg aerodroma svega 235 km.
Enterijer hotela pažljivo je biran i kreiran kako bi gostima, kroz spoj tradicionalnih i modernih elemenata, drvenih oplata i najfinijih tkanina u toplim tonovima, dočarao potpuni planinski ugođaj tokom svih godišnjih doba.
Hotel Zlatibor Mona gostima nudi 120 prostranih i toplih soba i apartmana, opremljenih svim modernim sadržajima neophodnim za potpuni odmor i opuštanje, uključujući TWC, TV, kablovsku televiziju sa preko 40 kanala, sef, mini bar, fen, telefon i besplatnu internet konekciju.
Uz smeštajne kapacitete, hotel nudi mnoštvo opcija za razonodu, zabavu i obroke, poput Restorana Perun i Vila i Lada Bara, igraonice za decu Monica, kao i kompletno opremljenog Wellness centra - Inspirium, koji je na raspolaganju svim gostima tokom njihovog boravka.
Više informacija: www.monazlatibor.com


 

Informacije

Naučni deo

Arhiva

UDRUŽENJE ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU SRBIJE